Wszystko o:

dyniach

kb

Najlepsze miejsca na Halloween w Europie

Najlepsze miejsca na Halloween w Europie

Choć w Europie nie obchodzi się Halloween tak hucznie jak w Stanach Zjednoczonych, atrakcji tego dnia tutaj też nie brakuje. Z roku na rok święto w wydaniu amerykańskim robi się coraz popularniejsze, mieszając się z lokalnymi tradycjami - Halloween zawędrowało przecież do Stanów właśnie z Europy. W niektórych miejscach tradycje te są żywe od lat i na każdym rogu natkniecie się na wydrążoną dynię, w innych trend dopiero się zaczyna. Zobaczcie, gdzie w Europie warto znaleźć się 31 października

Pustynia Thar: safari na wielbłądach

Nic tak nie gasi pragnienia, jak biały, wodnisty miąższ dyni syjamskiej

Turcja - wyżywienie

Miłośnicy dobrego jedzenia nie rozczarują się w Turcji, kraju o tak bogatej tradycji kulinarnej. Tureckie dania składają się przede wszystkim z mięsa i świeżych warzyw, takich jak bakłażan (patlcan), ogórek (salatlk), dynia (kabak), papryka (biber) i wreszcie pomidor (domates), ziemniak (patates) oraz cebula (soan). Ponieważ Koran zabrania jedzenia wieprzowiny, jako mięsa ze zwierzęcia nieczystego, dania mięsne ograniczają się do jagnięciny (kuzu) i wołowiny (sr), które prawie zawsze są grillowane na ruszcie (zgara) albo przygotowane jako kebab. Do tego dochodzi jeszcze pieczony kurczak (kzarm tavuk), a na wybrzeżu ryba (balk) pod wieloma postaciami.

Skąd się wzięło i po co nam Halloween? 10 faktów na temat kontrowersyjnej tradycji

Skąd się wzięło i po co nam Halloween? 10 faktów na temat kontrowersyjnej tradycji

duchów przodków, które zapraszali do uroczystej wieczerzy. Spotkaniu towarzyszyły zabawy i tańce. Lampiony z dyni Dynia z wyciętymi oczami, nosem i ustami, zwykle w złowrogim uśmiechu, jest najsłynniejszym symbolem Halloween. Do środka warzywa wkłada się świecę, tak powstaje lampion, który powszechnie

10 najlepszych hotelowych restauracji w Polsce [TRAVELIST.PL]

10 najlepszych hotelowych restauracji w Polsce [TRAVELIST.PL]

soli do wędlin własnej roboty? Siekana wołowina lekko podwędzana z galaretką z kiszonych ogórków, żółtkiem gotowanym w 61 stopniach i kremem musztardowym? A może lody marchewkowe z pianą z kwaśnych jabłek i oliwą z pestek dyni? To zaledwie pierwsze z brzegu przykłady kreatywności młodego szefa kuchni

Lepieje turystyczne

się męczyć na Saharze. mmgrzywacz Lepsze wczasy w moim mieście Niż męczarnia w Budapeszcie. Lepsza jednak laba w Gdyni Niż wyrżnięcie w szafkę z dyni. zebek1

Polska. Co robić jesienią w Polsce? Przegląd jesiennych atrakcji

Polska. Co robić jesienią w Polsce? Przegląd jesiennych atrakcji

kiełbaski na ognisko, które kończą spływy, i tzw. zupa kajakarska. Dynia będzie królować we Wrocławiu 13 października Dolnośląski Festiwal Dyni obchodzi dziesiąte urodziny. Wszyscy amatorzy potraw dyniowych powinni czuć się zaproszeni tego dnia do Ogrodu Botanicznego we Wrocławiu. Impreza ma charakter

Kuchnia meksykańska - będzie ostro!

Kuchnia meksykańska - będzie ostro!

awokado, pomidory, zielone tomatillos, kaktus nopal, owoce tropikalne (ananasy i papaje), wanilia, dynie, zioła i kakao. Hiszpańscy konkwistadorzy i osadnicy mieli własne upodobania kulinarne i przywieźli do Nowego Świata produkty popularne w kuchni śródziemnomorskiej: kurczaki, wieprzowinę, wołowinę

Kuchnia włoska. Zasmakuj w Wenecji

Kuchnia włoska. Zasmakuj w Wenecji

, cukinią albo dynią. Orientalna odmiana zawiera dodatkowo sułtanki i orzeszki piniowe. Aby uzyskać kremową konsystencję, ryż smaży się z cebulą, a potem podlewa bulionem i winem. O tym, że ryż jest idealnie ugotowany, świadczą delikatne zmarszczki na jedwabistej powierzchni risotta, przypominające fale na

Kuchnia bułgarska. Najpopularniejsze dania kuchni bułgarskiej

Kuchnia bułgarska. Najpopularniejsze dania kuchni bułgarskiej

;piekarniku około 40 min. Zamiast ciasta wykonanego przez nas można użyć ciasta francuskiego. Tikwenik (ciasto z dynią) 20 dag mąki, 100 l wody, 5 dag masła, 50 dag dyni, 5 dag łuskanych orzechów włoskich, 3 dag oleju roślinnego, 12 dag cukru, 2 jajka, sok z cytryny, sól Mąkę połączyć z

Kuchnia marokańska - co się je w Maroku?

, przesypanych cukrem pudrem. Najbardziej popularne w Maroku są wspaniałe, słodkie pomarańcze i mandarynki. Poza nimi uprawia się tu również inne owoce, w tym wiele odmian śliw. Najchętniej jedzone są jednak dynie, przy czym mieszkańcy wierzą, że są one owocami boskimi, gdyż pierwszą dynię wręczył Mahometowi sam

Kuchnia węgierska

Kuchnia węgierska

specjały w rodzaju boczku lub słoniny. Do tego serwowano grube pajdy chleba i takie dodatki jak marynowana papryka (np. bardzo ostra "czereśniowa") lub dynia. Przy odrobinie szczęścia można jeszcze trafić do takich miejsc. Im dalej od ścisłego centrum, tym większa na to szansa. Dziś takie

Bułgaria. Podróże kulinarne

Bułgaria. Podróże kulinarne

wody, oleju słonecznikowego, jajek, szczypty soli i cukru i formujemy cienkie placuszki. Na parze gotujemy pokrojoną w kostki dynię, dodajemy do niej mielone orzechy włoskie, cukier i skrapiamy sokiem z cytryny. Placki przekładamy dynią wymieszaną z dodatkami i ułożone w brytfance pieczemy do

Słodycze narodowe - czym zajadają się dzieci w różnych krajach świata?

Słodycze narodowe - czym zajadają się dzieci w różnych krajach świata?

nawet dyni. Kolejna słodka przekąska dostępna na ulicach Tajlandii to khanom beuang, czyli różki z cieniutkich wafelków, wypełnione kokosem, strzępkami żółtka ugotowanego w syropie, słodzonymi suszonymi krewetkami, kolendrą i cukrowym kremem. Słodycze robi się w Tajlandi także z leguminy ze śmietanki

Podróże kulinarne do Bułgarii. Burgas - banica przez cały rok

Podróże kulinarne do Bułgarii. Burgas - banica przez cały rok

ze szczawiem, dynią i cynamonem. Dlatego co jakiś czas wracam do Burgas. To popularne w Bułgarii danie przywędrowało na Bałkany ponad tysiąc lat temu. Wcześniej znane było w kulinarnej tradycji ludów tureckich w Azji Centralnej. Podczas wędrówek koczowników ciasto zadomowiło się na Kaukazie, potem w

Znudziły się im państwa, gdzie mieszkają. Stworzyli własne [MIKROPAŃSTWA]

Znudziły się im państwa, gdzie mieszkają. Stworzyli własne [MIKROPAŃSTWA]

niej przewodnika. Szetlandy Zachodnie: Forvik. Flaga państwa / cc wikimedia Austria Wiedeń: Republika Kugelmugel W wiedeńskim parku Prater stoi przedziwna konstrukcja: dom w kształcie brązowej kuli z nieregularnymi oknami wygląda jak gigantyczna, wydrążona dynia na Halloween. Jest ogrodzona płotem

Marrakesz IN: zwiedzaj Marrakesz z INnym przewodnikiem: Guéliz, Nouvelle ville

Marrakesz IN: zwiedzaj Marrakesz z INnym przewodnikiem: Guéliz, Nouvelle ville

. Spośród 13 tagine naszym niekwestionowanym faworytem została tagine z kurczakiem i karmelizowaną dynią. Ze wszech miar godne polecenia są również małe przystawki, dania wegetariańskie i zdecydowanie mniej wegetariańska zupa z gołębia. No i desery... Mniam. *** The delicious taste of traditional Moroccan

Włochy - piękne włoskie miasta

Włochy - piękne włoskie miasta

Palazzo Ducale, bogato zdobiony freskami Palazzo del Té, czy Teatro Bibiana z wnętrzem przypominającym kształtem dzwon. W Mantui koniecznie trzeba spróbować miejscowych przysmaków - chrupiących migdałowych tortów sbrisolona i tortellini nadziewanych dynią z szałwią. Włochy. Półwysep Sorrento

Od Rzymian do piłkarzy

Od Rzymian do piłkarzy

Heiltherme, gdzie można się poddać zabiegom tradycyjnej "styryjskiej medycyny holistycznej" i opartej na lokalnych darach natury. Są wśród nich np. kąpiele w ziołach, masaż z użyciem świeżo wyciśniętego soku jabłkowego czy oleju z dyni (trzy noce w tutejszym hotelu Quellen z dwoma posiłkami

Kuchnia włoska. Co jada się w Neapolu oprócz pizzy?

Kuchnia włoska. Co jada się w Neapolu oprócz pizzy?

, tzn. biedna. Nie oznacza to jednak wcale, że jest ona uboga pod względem wyrafinowania i smaku. Pojęcie to oznacza je dynie wykorzystywanie przez lud neapolitański do przygotowywania potraw łatwo dostępnych i tanich produktów - takich, które rosły w przydomowym ogródku lub na pobliskiej łące. Kuchnia

Dokąd spieszą zakochani? Werona i Mantua [WŁOCHY]

Dokąd spieszą zakochani? Werona i Mantua [WŁOCHY]

próbując tutejszych przysmaków - tortellini faszerowanych dynią z szałwią oraz słodkiej tarty sbrisolona z solidnym dodatkiem chrupiących migdałów.

Kuchnia na Cyprze - główne potrawy

Kuchnia na Cyprze - główne potrawy

- ciastka wielkanocne oblewane serem z jajkiem i posypane rodzynkami, * kolokotes - trójkątne pierożki nadziewane dynią, rodzynkami i rozdrobnionymi ziarnami pszenicy, * kouppes - smażone krokiety z cebulą i słodką masą bakaliową, doprawiane przyprawami korzennymi, * soushoukou - migdały (orzechy

Życie w rytmie tanga

Życie w rytmie tanga

Atlantyku zapewniają dopływ wspaniałej jakości soczystego mięsa. Argentyńczycy opanowali setki sposobów jak podawać przysmaki z krowy. Najsłynniejsze dania to charrasco argentino (wielki soczysty stek), carbonada en zapallo (dynia faszerowana wołowiną w bulionie warzywnym) i empanadas (małe bułeczki

Podróże kulinarne. Cypr - od vasilopitty do commandari

oraz owoców. Gospodynie przygotowują kolokopittę - paszteciki nadziane dynią, rozgotowaną pszenicą i rodzynkami. Szpinak i jaja to składniki spanakopitty ułożone w cieście fillo, a pasta z ziarenek sezamu wypełnia tahinopittę. Posiłek wielkanocny powinien rozpocząć się zupą avgolemono - wywarze z

Kuchnia włoska: smaki Wenecji

niezliczone sposoby: z wiosennymi warzywami, mięsem, dziczyzną lub owocami morza. Risi e bisi (ryż i groch) to zawiesista zupa z dodatkiem szynki, selera i cebuli. Równie pyszne są sezonowe risotta ze szparagami, sercami karczochów, fenkułem, cukinią lub dynią. Wariant orientalny zawiera rodzynki i orzeszki

Wigilijna kiełbasa i pieniek, który... Tak się obchodzi Wigilię i Święta w różnych miejscach na świecie

(wytrawna babeczka z mąki, mleka i jajek, często serwowana do mięs), do tego podaje się ziemniaki, grillowane warzywa, dynię i sos żurawinowy. Na deser ciasta z cynamonem i gałką muszkatołową, czekolada, orzechy, sery i owoce. Dosyć niedawno w Stanach powstała nowa świecka tradycja związana ze świętami

Włochy. Top 10 mniejszych włoskich miasteczek

też późnobarokowy Teatro Bibiena, którego wnętrze kształtem przypomina dzwon. Koniecznie trzeba spróbować mantuańskich przysmaków: małych pierożków tortelli faszerowanych dynią i drobno pokrojoną szałwią oraz makaronu z fasolką i kiełbasą, oraz chrupiącej tarty sbrisolona, z dodatkiem migdałów i

Włochy - podróże życia

wracając stamtąd. Mamy swój ulubiony pokój, który zamiast numeru ma nazwę - Saint Laurent - od winnej latorośli. Poysdorf to stolica białych win, z których my wyróżniamy jedno - gruner veltliner. Smakołykiem, który nam tam zawsze podają, jest bajeczna zupa z dyni, z pestkami i kruchymi serowymi

Bułgaria. Kuchnia bułgarska

), ale także siekanym porem, czy też podawany na słodko - z dynią (zob. tikwenik). Bobowa czorba () - gęsta zupa grochowa o bardzo oryginalnym smaku, uzyskiwanym dzięki stosowaniu przyprawy o nazwie dżodżen (kędzierzawiec). Boza ( á^ça ) - gsty, sodkawy napj przyrzdzony z lekko

Florencja kuchnia - co zjeść?

) schiacciata alla fiorentina - prostym, lekkim biszkoptem. Chluba Florencji jest niesamowite zuccotto, ciasto biszkoptowe z nadzieniem z migdałów, orzechów laskowych, czekolady i śmietany. Nie wiadomo dokładnie, skąd wzięła się jego nazwa, która dosłownie oznacza "mała dynie". Ciasto z grubsza

Turcja. Stambuł - kuchnia turecka

samoistne danie. Należą do nich m.in.: cacik (jogurt z czosnkiem, ogórkiem, mięta i oliwa, znany u nas pod grecka nazwa tzatziki), dolma (gołąbki z liści winogron, kapusty, kwiatów dyni lub cukini nadziewane ryżem lub mielonym mięsem), fava (piure z fasoli), hummus (pasta sezamowa z czosnkiem i oliwa

Kuchnia chińska - Pekin i poszczególne regiony Chin

organizmu, zaś gorzki i zimny korzeń rabarbaru ma właściwości oczyszczające. Te rozgrzewające elementy, głównie mięso (wołowina, baranina), powinny być konsumowane zimą, zaś składniki wychładzające, przeważnie owoce (arbuz, dynia) - latem. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w przewodniku nowej serii

Włochy. Pocztówka z Lombardii. Mantua i Cremona

dzwon. Od 2008 r. Mantua wraz z pobliską Sabbionetą (idealne miasto zbudowane w XVI w. przez Vespasiano Gonzagę) znajduje się na Liście Światowego Dziedzictwa UNESCO. Koniecznie trzeba spróbować mantuańskich przysmaków: małych pierożków tortelli faszerowanych dynią i drobno pokrojoną szałwią oraz

Zwiedzaj Rzym z INnym przewodnikiem: kalafior z czekoladą

delektujący się innowacyjną włoską kuchnią, której maestria zdolna byłaby zwalić z nóg najpotężniejszego gladiatora. Osobiście proponujemy rozpocząć ucztę od dyniowego cappuccino, czyli słodko- -słonego bulionu z dyni z chrupiącą pancettą (to rodzaj boczku) posypaną płatkami czarnych trufli, żeby potem dojść

Wędrówki po Górach Świętokrzyskich. Pod Bocianim Gniazdem

Moja 12-letnia córka chętnie chodziła na spacer miedzą wzdłuż grządki słoneczników, dyń i kabaczków. Gdyby iść dłużej wśród pól, doszłoby się do gór, łagodnie rysujących się w oddali. Krótkie podejście przez pozbawiony poszycia las bukowy zakończyłoby się zdobyciem Bukowej (484 m. n.p.m

Karmnik

- wystarczy, że nasypiemy drobnego ziarna dla mazurków, wróbli i trznadli, a trochę grubszego dla sikor i kowalików. Kto wie, może na słonecznika i pestki dyni wpadną grubodzioby? Na wszelkie owoce, jak choćby pokrojone w kostkę jabłko, dadzą się namówić kosy, drozdy i gdzieniegdzie zimujące szpaki, a gdy

Serce zostało w Maroku

cukiernia Junior's serwuje najlepsze ciasta w kilku wersjach: czekoladowej, malinowej, a nawet sernik z dyni! Firma ma oddziały na dworcu Grand Central i na Times Square. Strawberry cheesecake to kulinarna kwintesencja Nowego Jorku! Na wyprawę zawsze zabieram... zbyt ciężką walizkę. Nigdy więcej nie powrócę

Podróże kulinarne: Norwegia od kuchni. Takk for mat!

robi się pasty, dodatki do sosów, sałatek i dressingów. Norwegowie wypijają zawrotne ilości naturalnej kawy, wody mineralnej i mleka. Są fanami gofrów, zwanych tutaj vaffler (ok. 15 koron). Posmarowany lub nadziany kwaśną śmietaną, musem truskawkowym, dżemem z dyni, serem brunost, migdałową masą lub

Podróże kulinarne. Turcja - yufka prosto z pieca

świata, które są samowystarczalne pod względem zasobów spożywczych. Kilka stref klimatycznych pozwala uprawiać pszenicę, ziemniaki, ryż, dynię, paprykę, banany, herbatę, sezam, melony, winogrona czy granaty. Wiele roślin owocuje dwa, a nawet trzy razy w roku. Trzy morza dostarczają ryb i frutti di mare

Grecja. Greckie ciekawostki

jedzenie jest nie tylko przyjemnością, ale też sposobem spędzania wolnego czasu.W ciągu dnia posiłek Greków jest skromny. Ogranicza się do czarnej kawy, pogryzanych orzeszków, sucharów, pestek dyni. Kwintesencją dnia jest wieczorna uczta. Odbywa się zwykle właśnie w tawernach, w otoczeniu rodziny i

Przedświąteczny Budapeszt rzuca na kolana. Jak go odkryć? Chodzić tam, gdzie miejscowi [CENY I ADRESY]

. restauracja Spieler w pasażu Gazsdu. Wariacje zachodnich i azjatyckich dań: pieczeń z jelenia z dynią albo burger z łososia z frytkami wasabi (świetne). Na deser można zamówić gorące naleśniki z domowym dżemem brzoskwiniowym albo tort Spieler - trzy rodzaje biszkoptu (klasyczny, czekoladowy, orzechowy

Mołdawskie ciekawostki. Bryndza z mamałygą

dziesiątki gatunków miodu, suszone podgrzybki, przetwory: kiszony czosnek w dużych słojach i marynowaną paprykę w jeszcze większych, kiszone ogórki, konfitury z dyni, wiśni, moreli i zielonych pomidorów oraz marynowane opieńki. Była też tarańka - mocno solona i suszona na wietrze ryba - oraz słoje pełne

Tyrol od kuchni

knajpie w St. Ulrich specjalizującej się w pstrągach. Ryby były dorodne, usmażone na maśle z migdałami, rumiane i soczyste. Ale mnie urzekły pierożki dyniowe z serowym nadzieniem, skropione ciemnozielonym pachnącym olejem z dyni i posypane prażonymi pestkami. Ponieważ warunki narciarskie w Pilerseetal są

Kambodża. Góry pachnące kardamonem

dziurami wypełnionymi wodą o barwie i konsystencji zupy kremu z dyni. Wpisując się w książkę u wejścia do parku widzę, że prawie codziennie goszczą w dżungli turyści. Chwilę późnej spotykamy Czecha i Włocha, którzy z przewodnikami opuszczają głuszę, gdzie spędzili noc. - Weź, przyda ci się do zrzucania

Weronika Naszarkowska-Multanowska, malarka

skarpie w poszukiwaniu skarbów Jadźwingów (przekazanych do Muzeum Archeologicznego). Herbatki na plebanii. Przepiękne przydomowe ogródki, w których kwiatki mieszały się z ogórkami, dynią i marchewką. Piątkowe wyprawy na targ do Siemiatycz, skąd przywoziło się masło (palce lizać!) w liściach chrzanu. Moje

Wakacje w Bułgarii. Warna

cukierenek wabi przyrumieniona banica (królowa bułgarskich ciast), tykwenik (placek z dynią), słonecznikowy kołacz - kuszą, by wejść do środka. Dionizjaki z pięciu bułgarskich regionów winiarskich nie wymagają specjalnej rekomendacji. Smak niedźwiedziej krwi, trackich merlotów i gęstych win z Melnika (już

Serbia. Belgrad - między Starym a Nowym

starszy, tym ostrzejszy i bardziej słony. Żółtawy, bardzo tłusty ser do smarowania to kajmak, serbski specjał. Obok cienkie jak papier płaty ciasta (kore) na gibanicę: delikatne, chrupiące wypieki faszerowane serem, szpinakiem, dynią, rodzynkami, porami. Gibanica najlepiej smakuje ciepła, kiedy po palcach

Mołdawia. Mamałyga z sałamachą

(pierogi), w Sorokach - mamałygę z owczą bryndzą i marynowanymi opieńkami. Koło Tiraspola zachwyciły mnie ziemniaczane gałuszki z prażonymi pestkami dyni, a w Dubossarach - wędzona i marynowana sołonyna podawana do przedniego samogonu. Najbardziej sentymentalny poczęstunek trafił mi się w przysiółku

Zamki nad Loarą

przy tym ich znaczenie symboliczne, które objaśnia ulotka o zamku i ogrodach. Część ogrodów, z dziewięcioma kwadratowymi klombami, obsadzono różnymi gatunkami warzyw - obok ozdobnych odmian kapusty i sałaty widać wielkie dynie oraz aromatyczne zioła. W ten sposób ogród łączy w sobie tradycje

Afryka. Królestwo Suazi

pięknej knajpce eDladleni koło Mbabane serwującej narodowe dania Suazi. Jemy m.in. sishwalę (kasza owsiana z mięsem i warzywami), umncwebe (suszone surowe mięso), umbidvo wetintsangę (gotowana dynia z orzeszkami ziemnymi), popijając lokalne piwo tjwala. Dzięki Gillian poznałem Suazi jak żaden z krajów w

Czachów. Gdzie diabełek straszy i śmieszy

Diabełek z głową niczym dynia rozdziawia gębę, odsłaniając rzadkie zęby, ma wielkie, sierpowate rogi, kurze pazurki i wzdęty brzuszek - bardziej śmieszy niż straszy. Obok rycerz z malutkim mieczykiem osłania się tarczą wielkości koperty. Niepozorny kościółek Matki Boskiej Częstochowskiej w

Estonia. Kiek in de Kok

, szafy grające, fortepiany. Jednak największe wrażenie robi łukowato sklepiona piwnica z regałami pełnymi win, starych naczyń, przetworów. Na kredensach wielkie dynie i suszące się zioła. Siedząc na drewnianej ławie obok buchającego ogniem paleniska, kosztowaliśmy kilku rodzajów pysznego estońskiego

Bolonia. Tłusta, czerwona, uczona

- tortellini (nazywają się wtedy tortellini pasticciati, czyli pobrudzone). Małe, ręcznie lepione pierożki z nadzieniem z ricotty i szpinaku, dyni lub surowej szynki z niedalekiej Parmy kupimy w sklepikach otaczających Piazza Maggiore lub (taniej) w supermarketach, gdzie wystawione są na półkach z napisem

Cypr wczasy - informacje praktyczne

rzadko uwzględnia tradycyjne potrawy z wyspy. Na Południu spotyka się jednak eliopitta - zawijane ciastko z oliwkami, takhinopitta - pierożek z nadzieniem z sezamu i kolokotes - pierożek z nadzieniem z dyni, pszenicy i rodzynek. W czasie Wielkanocy można spróbować flaounes - ciastek

Wakacje z dziećmi. Na toskańskiej wsi

ogrodu warzywnego. A było w nim wszystko - od cebuli, przez pomidory, ogórki, sałatę, cukinie, po wielkie dynie. Emilio sprzedawał nam też własne wino i oliwę, a nawet robił zakupy. Mogliśmy zwiedzić należące do niego tłocznie oliwy i winnice, wziąć udział w warsztatach kulinarnych i konnych

Renata Durda - kierownik Ogólnopolskiego Pogotowia dla Ofiar Przemocy w Rodzinie "Niebieska Linia" Instytutu Psychologii Zdrowia w Warszawie

wśród moich znajomych. Przed każdym wyjazdem na wakacje pada więc sakramentalne pytanie: "A czy Babcia Dragica usmaży kalmary?". A ja czekam na bucnicę - strudel z serem i dynią. Do tego moje ulubione białe wino Vrbnicka Zlahtina z miejscowości Vrbnik na wyspie Krk i. niebo w gębie! Wymarzony

Majsor. Parada słoni

dłuższych i coraz bardziej poskręcanych dziwolągów. Marchew i rzepa w jednorupiowych kupkach. Drobne korzonki obok ogromnych brunatnych bulw o zaskakująco różowym środku. Karłowate bakłażany i dynie wielkości głowy byka. Papryczki zielone i czerwone, świeże i suszone. Owoce - kiście, sterty i góry bananów

Bruksela w czekoladzie

. kapeluszy weselnych albo dyni na Halloween, oczywiście do zjedzenia.U MarcoliniegoPo przeciwnej stronie placu pod nr 39 Pierre Marcolini, posiadacz tytułu mistrza świata wyrobów czekoladowych, skruszy każde serce pralinkami (250 g - 13 euro, 1 kg - 50 euro), a zwłaszcza torcikami z czarnej i mlecznej

Adwent i Boże Narodzenie w Europie. Rzuć pantoflem, znajdź monetę

"chudych" dań upamiętnia siedem ran Chrystusa. Zależnie od regionu podaje się m.in. świeżą rybę (np. węgorza, tuńczyka, doradę, solę lub merlina), omlet z karczochów, zapiekany kalafior, szpinak lub dynię, duszoną botwinę, surowy seler z sosem anchoiade (sardela, czosnek, oliwa, ocet). Do tego

Ziemia obiecana, czyli kuchnia amerykańska

, to należy dać nawet 20-25 proc. wartości rachunku. Ślady kuchni rdzennych mieszkańców Ameryki odnajdziemy... w każdej kuchni europejskiej. To z Nowego Świata pochodzą nasze podstawowe warzywa - ziemniaki, pomidory, fasola, kukurydza, dynia czy kabaczek. Indianie uprawiali je i zbierali długo przed

Maroko. Uroki Maroka. Casablanca, Fez, Marrakesz, As-Sawira...

: bób, soczewica, cukinia, papryka, okra (moja ulubiona!) - pachnące, obficie przyprawione czosnkiem, zieloną pietruszką, kolendrą, kminkiem i pieprzem. Pasta z dyni z sezamem i cynamonem. Smażone pierożki z grzybami. Delikatne kalmary z glazurowaną marchewką. A na deser płaty chrupiącego ciasta

Podróże kulinarne do Niemiec. Kolonia smakuje czekoladą

zamawiali buenicę (strudel z serem i dynią) dodatkowo faszerowaną masą czekoladową. Włosi zajadali się ciabattą z takim samym nadzieniem, Turcy pachnącą kakao bakławą, a Żydzi brązowo dekorowanymi bajglami. Regionalną ciekawostką kulinarną były kulki z dzikiego ryżu spojone zagęszczonym syropem klonowym

Podróże kulinarne do Włoch: Umbria

truflach. Z uwagi na silny aromat powinny być tylko przyprawą, nie zaś głównym składnikiem dania. Na potwierdzenie tych słów dostajemy na przystawkę smażone kwiaty dyni faszerowane serem taleggio z dodatkiem cieniutkich płatków trufli. Potem wjeżdżają na stół talerze z makaronem maltagliati all'amatriciana

Majorka. Wakacje na wyspie

malują ten wzór na przeciwległej ścianie, poniżej drugiej rozety. Ale i w pozostałe dni jest co podziwiać. M.in. niezwykły baldachim nad ołtarzem wykonany ze zwierzęcych pęcherzy, dyni i trawy, który pełni zarazem funkcję gigantycznego żyrandola. Miano go zrobić z metalu, ale okazało się, że sklepienie

Polska z roweru. Roztocze

wśród pasiastych bruzd sterczy słonecznik pochylony pod ciężarem nasion, czasem mignie złotem poletko dojrzałych dyń. Coraz głębsze, żółtawe jary wiodą w las Cetnar. Strome podjazdy wymagają pedałowania na pierwszym biegu albo zejścia z roweru. Szczęście, że dawno nie padało. Wreszcie jest płaskowyż i

Podróże po Albanii. Berat - miasto tysiąca okien

pokonują szutrowy odcinek. Dolina, początkowo szeroka, zamknięta ze wszystkich stron górami o ostrych szczytach zwęża się, a góry przechodzą w pagórki z tarasowymi poletkami. Uprawia się tu winorośl, kukurydzę, dynie, kabaczki, arbuzy. Na łąkach pasą się osły, konie, krowy i owce. Droga robi się coraz

Podróże po Włoszech - Wenecja Euganejska. Arqua Petrarca

sonet LXXXV (zgłosi potem skargę w odpowiednim urzędzie - ciekawe, czy to coś da?). Schodząc ze wzgórza, mijamy niewielki zamek i sąsiadujące z nim oratorium (akurat zamknięte). Zachwycamy się straganami z darami jesieni, które wyrosły w bramach domów lub wprost na chodniku. Na nich malutkie dynie o

Wenecja - miasto mgły i acqua alta

! Canelloni siciliani, takie, jakie robi mama!". Podobnie jak Sycylijczycy wenecjanie dzięki licznym kontaktom handlowym ze Wschodem czerpali pomysły kulinarne od Bizancjum i Arabów. Najpopularniejsze weneckie słodycze to canelloni, fritelle (słodkie placki z dyni podawane na ciepło) i podłużne walcowate

Kijów: Cerkwie na wzgórzach

. Dziś główny deptak miasta okalają socrealistyczne molochy z markowymi sklepami i dobrymi restauracjami. A na chodniku przemiłe, życzliwe staruszki sprzedają ziarna słonecznika i dyni w papierowych torebkach, bądź słynne pierogi (zawsze ciepłe) z grzybami, kapustą lub mięsem. Zdarza się, że zapakują

Styria - Austria

z kaszanką), Steirisches Wurzelfleisch (wieprzowina z jarzynami i chrzanem), do tego sałatka z dodatkiem oleju z pestek dyni. Styria słynie z dyni - robi się z niej także zupy, ciasta, a dyniowe pestki dodaje się nawet do chleba. Inny specjał to wino Schilcher (podobno na panów działa wybitnie

Od oppidum do op-artu. Spacer po Aix-en-Provence

, ogniskowało się tu życie miasta, ale i dziś bywa gwarno, szczególnie w dni targowe. Na straganach mnóstwo czarnych oliwek, tapenade (pasta z oliwek i sardeli), kolorowe papryki, dynie, szparagi, karczochy i grzyby. Z dojrzałych pomidorów, bakłażanów, cukini i pachnącego oregano można przyrządzić słynne danie

Kurpie. Rowerem po Polsce

) lub kapuścianym, podawany w plastrach. Kartacze - duże pyzy z mięsem, znane nie tylko na Kurpiach Malon - dynia z kluskami ziemniaczanymi i mlekiem Fafernuchy - twarde ciasteczka marchewkowe Kozicak - bezalkoholowe domowe "piwo" jałowcowe, w smaku przypomina kwas chlebowy Kurpiowskie wesele

Sardynia - wyspa tysiąca twarzy

serowo-kartoflaną. Z win chyba najbardziej znane jest Cannonau (6-10 euro). W Cagliari polecam Ristorante/Vineria "Eno'" przy Via Carlo Felice 10/12 oraz rodzinną trattorię Da Serafino przy via Lepanto 6 (pod sufitem z drewna kasztanowego i jałowcowego wiszą małe dynie o dziwnych kształtach

Nepal - Terai

. Na wielu pokrytych strzechą dachach rosną dynie, ich pnącza oplatają chatę niczym bluszcz. W wyniku licznych migracji z terenu Indii ludność Teraiu ma niewiele wspólnego z Nepalczykami z gór i dolin. Rdzennymi mieszkańcami tego rejonu są Tharowie, którzy przetrwali w grupach plemiennych rozrzuconych

Słownik łódzko-polski

umysłowych (OK) B bajbor - kamień (OK) bajadera - patrz szambowóz (OK) bajbus - małe dziecko (OK) bajerować, bajtlować - zmyślać (O) bajgle - małe obwarzanki (O) bajtlować - gadać O) bałabuchy - rodzaj bułek (REG) bania - dynia (O) bambetle - rzeczy, bagaże (O) barszcz - żur, żurek (O) berbelucha

Turcja poza sezonem. Bliskie spotkania z wiecznością

, stele i statuy - hellenistyczne, rzymskie, bizantyjskie. Derinkuyu Droga wiedzie przez rozległe pola usiane żółtymi dyniami, przedzielone na przemian gąszczem słoneczników i zagonami kartofli - właśnie trwają zbiory. Derinkuyu (nazwa oznacza głęboką studnię) to wieś na płaskowyżu niedaleko

Podróże ze sztuką. Freski zstępują na ziemię

pod postacią właściwych im zjawisk i gospodarskich czynności. Tak więc marzec symbolizują ruszający w drogę pątnicy, czerwiec - żniwiarze, a wrzesień - winiarze... Obok nich snopki, dynie, kiełbasy, beczki na wino... Mimo upływu wieków, wykonane w miejscowym twardym kamieniu pietra serena

Magiczne miejsca, magiczne lata

była najlepsza. Jedni opowiadali się za grającym w Rzeszowskiej zespołem Jurka Dyni i jego śpiewającej żony Steni. Inni za Ziemniakami, a jeszcze inni za najnowocześniejszego orkiestranta uważali Jasia Babulę...